over

© ambacht in de kijker

OVER MIEKE DE LEEUW

 

Annemieke (Mieke) De Leeuw is 39 jaar geleden in de Antwerpse Kempen geboren.

Ze groeide op tussen de dieren in het (toen nog) landelijke Sint Job in ’t Goor waar ze als kind regelmatig meeging met de lokale dierenartsen en met de schapen en pony’s van haar grootvader speelde.

 

Ze volgde de kunsthumaniora in Antwerpen en nadien nog een specialisatie beeldhouwen.

Na haar huwelijk volgde ze haar echtgenoot naar Spanje waar ze op een grote finca verantwoordelijk was voor de verzorging van de dieren (everzwijnen, herten, moeflons, paarden, varkens)

Ze kwam er in contact met het werk van Spaanse taxidermisten dat vaak van slechte kwaliteit was, enkel de grootte van de trofee leek vaak belangrijk.

Mieke hoopte dit beter te kunnen en het dier zo doende meer respect te tonen.

 

Dankzij de kampioenschappen taxidermie en enkele stages in het buitenland, verbeterde de kwaliteit van haar werk.

Na tien jaar Spanje, keerden ze in 2011 terug naar België waar ze zich als taxidermiste vestigde in het Limburgse Peer.

In het begin was het heel moeilijk maar geleidelijk vonden kunstenaars, verzamelaars, theatergezelschappen, jagers en particulieren hun weg naar de nieuwe Limburgse taxidermiste.

 

Ondertussen restaureerde ze een zeer oud olifantensketet voor de Zoo van Antwerpen en maakte ze enkele werken voor de Vlaamse Opera. Koen van Mechelen doet regelmatig beroep op haar en de stukken staan in musea in binnen- en buitenland.

Elke opdracht is zeer uniek en vraagt steeds een nieuwe kijk, en dat is net de grote uitdaging.

Elk van haar werken is zeer waardevol voor de opdrachtgever (een hondje voor die mevrouw, een kunstwerk voor de andere, een jachttrofee waar de jager dagen achter zocht...) en dat maakt dat ze steeds tot het uiterste wil gaan.

© ambacht in de kijker